torek, 17. februar 2015

Pospešimo spremembe

Spremembe so edina stalnica v življenju. Vsi imamo različen odnos do sprememb. Nekateri se spreminjate z lahkoto, nekateri vlagate v to veliko truda, nekateri pa se nikoli zares ne spremenijo.  Proces želenih sprememb lahko  pospešimo. Napisal sem nekaj predlogov kaj upoštevati, ko želite pospešiti spremembe.





1. Kdo vas obkroža, koga poslušate, s kom se družite?
Sami veste,da v pozitivnem okolju dobite energijo. Ideje kar letijo, prisotna je volja in energija. Zabava,elan, volja.
Negativne osebe vas hitro potegnejo za sabo. Zgubljate energijo. Sčasoma še vi zgubite voljo. Koga želite imeti okoli sebe?
Kdo je že dosegel kar želite doseči? Učite se od njega. Če želite postati vrhunski kuhar se verjetno ne boste šli učiti k povprečnemu »pizzo peku«. Postali boste »pizzo pek«. Ne. Šli boste k najboljšemu »chefu« in ga poizkušali prekositi.
2. Vaš koeficient učljivosti
Učljivost se izračuna  iz volje do učenja in volje do sprememb.
Kako močno si želite naučiti nekaj novega ? Kako močno si želite spremembo? Na skali od ena do deset. Kaj ste pripravljeni za to narediti? Sprememba je učenje in usvojitev nečesa novega. Za to pa je potreben čas ,volja, odrekanje in sprejetje novega načina delovanja.
Ko ste se učili voziti avto, ste tudi dali na stran nekaj časa svoje prijatelje, hobije , sanjarjenje ali kakšne druge stvari, ki vas veselijo. Plačati ste morali stroške za vožnje. Sedaj znate in življenje se vam je spremenilo na bolje. Ste svobodni mobilni,neodvisni. Vendar je bilo za to treba nekaj žrtvovati.
Koliko svojega časa in denarja ste pripravljeni investirati v to? Ali ste pripravljeni na spremembo?Nekaj  boste morali opustiti. Ali ste se pripravljeni odpovedati trenutnemu ugodju in vašim najljubšim stvarem?
3. Ravnotežje pri kreiranju sprememb
Zakaj bi se spremenil? V kaj naj se spremenim? Kako naj se spremenim? Kaj naj konkretno počnem? Čemu posvečate več pozornosti?
Dobremu občutku glede tega kakšen naj bi bil, ko bom spremenjen, ko bom znal nekaj novega  ali  kako naj to dosežem in kaj naj konkretno naredim.
Večinoma se usmerimo na drugo kaj in kako. Ujamemo se v krog, ko ne znamo ne zmoremo si ne zaupamo, ne najdemo poti. Sprememba se ne zgodi ker vidimo preveč ovir.
Več časa raje porabite za vaše predstave o tem kaj bi radi bili. Kako bo, ko boste takšni. Krepila se bodo vaša prepričanja in slika o doseženem stanju. Stvari se bodo začele s časom odvisno od jakosti občutkov same odvijati. Ne razmišljajte preveč kako in kaj, kdaj temveč bolj zaupajte procesu.
Ali ste že kdaj iskali parkirni prostor in bili prepričani, da vas čaka? Pred vami je avto pravkar odpeljal iz parkirnega prostora in vam sprostil mesto. Uporabljajte več vašo domišljijo. Možgani ne ločijo med resnično situacijo in namišljeno. Večkrat, ko boste sanjarili bolj se vam bo zdela resničnost možna. Delajte male korake in v vsem opazite, da se približujete spremembi.


4. Štirje koraki sprememb
V procesu sprememb gremo čez štiri osnovna stanja:
1.       Nezavedna inkompetenca
2.       Zavedna inkompetenca
3.       Zavedna kompetenca
4.       Nezavedna kompetenca

Nezavedna inkompetenca.
Bušman v filmu ni vedel kaj je steklenica coca cole. Bogovi so mu jo poslali. Ni verjel in vedel, da jo je vrgel pilot iz letala. Preprosto se ne zavedamo, da nečesa ni, ne vemo da nečesa ne vemo. Kaj nam bo odkrito in kaj bi se lahko še naučili je odvisno od naše volje radovednosti in ljudi, ki nas obkrožajo. Naslednji korak nam da možnost za rast.
Zavedna inkompetenca
Naenkrat se zavemo, da ne vemo. Da nečesa ne znamo. Nekaj kar bi se lahko naučili. Celo življenje se učimo. Od nas in naše volje je odvisno ali smo se pripravljeni učiti in spremeniti. Tu pride na vrsto pozitivno razmišljanje, volja prepričanja, da nam bo uspelo.
Do naslednjega koraka pridemo samo z samozavestjo in neomajno voljo, da se po  napakah vsakič znova poberemo in  se še naprej učimo hoditi dokler ne shodimo. Na tej stopnji se ločijo uspešni od neuspešnih. Uspešni gredo naprej.
Zavedna kompetenca
O kako je prijetno, ko dosežemo zastavljen cilj . Nekaj novega,  osvojimo novo znanje, novo vedenje. Spremenimo se na bolje. Raste nam samozavest. Raste nam volja do novih in novih sprememb in znanj. Smo sposobni. Čas je, da se pohvalimo. Da občutimo našo zmago in dosežke.  Avto smo se naučili voziti. Sedaj se lahko peljemo. Zavedamo se svojega novega znanja. Ko ste opravili vozniški izpit ste verjetno praznovali? Kam ste se peljali ali koga peljali , ko ste se naučili voziti? Ali ni to lep spomin. A še vedno ste bili nekaj časa  z mislimi pri vožnji in zavestno počeli vse kar je potrebno, da ste avto varno peljali. Ko nekaj časa zavestno ponavljamo se zadeva usede. Zreli smo za naslednjo stopnjo. Stopnjo avtomatizma, podzavesti. Vendar moramo novo naučeno ponavljati dovolj dolgo.
Nezavedna kompetenca
Z avtom se peljem v službo 30 min. Zgrozim se ob misli, da ne vem kako sem prišel do tja. Ne spomnim se kje sem šel kaj sem počel. Nezavedna inkompetenca. Naše vedenje in se je tako zasidralo, da se ga niti ne zavedam več. Dokončno smo osvojili spremembo. Postala je nezavedni del naše resničnosti. To je naš cilj. Novo znanje.
Je v nas in se tega niti ne zavedamo več. Tako smo nastali mi v zadnjih tridesetih,štiridesetih letih.To smo mi nezavedna kompetenca.

Naš cilj je, da zavestno krepimo tisto kar nam daje dober občutek kar si želimo. Radovednost in želja po novem pa nas bo zopet odpeljala nazaj v preskok iz nezavedne inkompetence v zavedno inkompetenco. In napredovanje rast se nadaljuje.

Včeraj sem bil pameten in sem poizkušal spremeniti svet. Danes sem moder in spreminjam sebe. Rumi

Samozavest, iskrice v očeh in voljo imamo, ko smo kar želimo, ko dosegamo to kar si želimo, ko smo lahko to kar smo.

Andrej Plevnik
trener, NLP master coach

Ni komentarjev:

Objavite komentar