četrtek, 23. oktober 2014

Vodenje in vrednote


Vrednote in vodenje
Za vrednote ni dovolj, da so zapisane na papirju. Vrednote zavzetost, predanost, hitrost, učenje, spoštovanje različnosti in še bi jih lahko naštevali, je treba živeti. 
Tu se zgodba začne.


Več kot polovico od  12 let v podjetju HILTI sem vodil prodajno ekipo.  Sodeloval sem pri vodenju podjetja. Veliko potoval in spoznaval tudi druge kolege iz tujine in njihove organizacije.


Ob zapuščanju  sem lahko opazoval kako pomembni za uspešnost so medosebni odnosi in zaupanje.
Temelj za njih so vrednote, ki si jih postavimo v  podjetju in jih moramo za uspeh živeti vsi.  Najprej mi sami. Tako nastane medsebojno zaupanje in spoštovanje. To je edina trdna osnova za uspešno delo. 
 



Medsebojni odnosi so na prvem mestu potem šele zaslužek, rast... Seveda je zaslužek pomemben. Ob dobrih odnosih in pozitivni ciljni naravnanosti  je še veliko večji.Vodje morajo  ohranjati ravnotežje dobrih odnosov. Vodje morajo imeti veščine odličnega komunikatorja in uporabljati različne metode vodenja od delegiranja, mentorstva in coachinga. Predvsem pa je pomembno, da vrednote in "pravila igre" živijo vsi od najvišjega managementa do zadnjega sodelavca.
Ko pride do nestrinjanja, do konfliktov takrat so vrednote sidro, ki reši našo ladjo pred neurjem.
Sodelavec, ki ni pripravljen živeti teh vrednot ni za našo ladjo.



Trenutne razmere kriznih časov dokazujejo, da so ravno vrednote tiste, ki ostanejo, ko vse ostalo stagnira. Če vsi resnično živijo vrednote, je stopnja zaupanja med sodelavci zelo velika. Zaupanje in sodelovanje je ključ do uspeha.Najboljša podjetja v svetu vrednote živijo in jih nimajo le napisanih na papirju.

V knjigi "Helping people win at work"  je Garry Ridge (predsednik podjetja WD40) zapisal, da se včasih počuti kot profesor v osnovni šoli, ko mora vedno znova in znova promovirati in oznanjati v celem podjetju vrednote, ki so si jih zapisali kot najpomembnejše. To je zgodba brez konca.

Pot k vrednotam se začne z nami in vprašanjem:


Kaj vam je pomembno pri delu kot vodji, posamezniku?
Za kaj se zavzemate? Poiščite odgovor čimprej.

Za kaj se zavzemam jaz?


Vztrajno in z entuziazmom bom pomagal in svetoval, da bo čimveč ljudi našlo svoje vrednote premagalo svoje ovire in jih bo pripravljeno živeti.


Andrej Plevnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar